Coronavirus tips

Tips om jezelf en je naasten te beschermen tijdens de coronavirus pandemie.

6 gouden regels tegen corona
#SamenTegenCorona

Respecteer de hygiëneregels
Doe je activiteiten liefst buiten
Denk aan kwetsbare mensen
Hou afstand (1,5m)
Beperk je nauwe contacten
Volg de regels voor bijeenkomsten

Blijf fysiek actief tijdens de quarantaine
#HealthyAtHome

Neem gedurende de dag korte actieve pauzes

Korte periodes van fysieke activiteit dragen bij aan de wekelijkse aanbevelingen. Dansen, spelen met kinderen en huishoudelijke taken zoals schoonmaken en tuinieren zijn goede manieren om thuis actief te blijven.

Volg online workouts

Profiteer van de vele online oefenlessen en workout apps om thuis te fitnessen. Veel hiervan zijn gratis. Als je geen ervaring hebt met het uitvoeren van deze oefeningen, wees dan voorzichtig en wees je bewust van je eigen beperkingen.

Wandel

Zelfs in kleine ruimtes, rondlopen of ter plaatse lopen, kan je helpen actief te blijven. Als u gebeld wordt, ga dan staan of lopen terwijl u praat. Als u besluit om naar buiten te gaan om te wandelen of te sporten, zorg er dan voor dat u minstens 1,5 meter afstand van andere mensen houdt.

Sta recht

Probeer om de 30 minuten de zit- en ligtijd te onderbreken. Overweeg om een sta-bureau op te zetten door een standing desk te gebruiken of een stapel boeken of ander materiaal op te stapelen om zo staand te kunnen werken. Geef als je stil zit prioriteit aan denkstimulerende activiteiten, zoals lezen, bordspellen en puzzels.

Kom tot rust

Het is begrijpelijk dat je je droevig, gestresseerd, verward bang en/of boos voelt tijdens een crisis. Meditatie en diep ademhalen kunnen je helpen kalm te blijven. Zoek je een luisterend oor? Bij tele-onthaal kan je terecht: bel naar 106 of chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen trecht bij Awel: bel naar 102 of chat op www.awel.be.

Eet gezond en blijf gehydrateerd.

De World Health Organization beveelt drinkwater aan in plaats van frisdranken. Zorg voor veel fruit en groenten en beperk de inname van zout, suiker en vet. Geef de voorkeur aan volle granen in plaats van verfijnd voedsel. Verwerk je emoties op een gezonde manier.